Het is bijna niet voor te stellen maar gemiddeld maken we zo’n 3.000 keuzes per dag! Dit betekent dat er op een dag ook heel wat af gepiekerd wordt. Het gaat soms om kleine dingen: wat doe ik op mijn brood? Maar soms zijn het grote beslissingen: gaan we verhuizen?

Sommige keuzes maak je met je hart en sommige met je verstand, maar wat nou als je bij sommige keuzes de knoop niet kan door hakken?

Ik las pas een boek waar het volgende stukje in stond:

Een mens leeft als een ezel

Een ezel staat bekend als een koppig dier dat moeilijk vooruit te krijgen is wanneer hij dat niet wil. Er zijn eigenlijk maar twee manieren om hem in beweging te krijgen:

  • De stok

Door met een stok op zijn achterste te slaan wordt de pijn groot genoeg om te gaan lopen.

  • De wortel

Door hem een wortel voor zijn neus te houden, is het belang om in beweging te komen groot genoeg, ook al kan hij hem niet direct opeten.

Als je dus niet tot kiezen komt, is de reden nu duidelijk: de stok is nog niet pijnlijk genoeg of de wortel is nog niet aantrekkelijk genoeg.

Om er achter te komen hoe dit nou precies werkt in je hoofd moeten we gaan ontdekken wat je persoonlijke normen en waarden zijn. Alle beslissingen die je maakt hebben hun oorsprong in je waarden.

Om een simpel voorbeeld te geven: stel dat de supermarkt nog 5 minuten open is en je komt aan met de auto en de hele parkeerplaats is vol met uitzondering van de invalideplek voor de deur. Wat doe je?

Nog een voorbeeld: om een prachtige auto te winnen moet je in je blootje door de hoofdstraat van je woonplaats lopen. Wat doe je? Deze keuzes zijn waarschijnlijk duidelijk voor je om te maken, maar je kan je nu ook genoeg keuzes voorstellen waar het minder duidelijk is.

Je maakt je keuze gebaseerd op je waarden en normen. Het is dus ontzettend waardevol om erachter te komen wat precies je waarden zijn. Want als je jezelf nog beter leert kennen is het maken van keuzes net iets makkelijker. En met 3.000 keuzes op een dag is dat heel prettig!

Sta jij voor een moeilijke keuze? Als coach kan ik je daarmee helpen en in dat proces begeleiden. Een eerste gesprek is altijd oriënterend en vrijblijvend. Neem hier contact op.