Afgelopen week was Spike van de band Direct op radio 2 en hij vertelde dat ze een nieuw album hadden gemaakt dat niet zo digitaal en gepolijst was zoals je nu zoveel hoort. Hij ergerde zich er een beetje aan en riep: ‘Ja weet je… kom uit voor je puistjes!’. Ik moest er om lachen en begon erover na te denken. Eigenlijk geldt het niet alleen voor muziek. Er wordt zoveel gepolijst en letterlijk en figuurlijk worden zoveel puistjes gecamoufleerd dat niets meer ‘echt’ is. Er zijn heel veel verschillende soorten ‘puistjes’.

Soms is het moeilijk om echt jezelf te zijn omdat je het gevoel hebt dat je anders niet geaccepteerd wordt. Ik zie het ook bij heel veel jongeren die komen solliciteren. Het zijn jongens en meiden tussen de 16 en 21 jaar die niet weten welke houding ze moeten aannemen. Ze zijn zo druk met hoe ze overkomen of wat anderen van ze vinden dat ze niet bezig zijn met waar het op dat moment over gaat.

Je bent zó mooi als je je innerlijke puistjes laat zien! Niemand is perfect en wees eerlijk, perfecte mensen zijn eigenlijk doodsaai! Welke mensen zijn nou echt boeiend en interessant in je omgeving? Zijn dat die mensen die alleen maar bezig zijn met hoe ze eruit zien (in persoon en op social media)?

Iedereen maakt fouten en blunders en dat zijn vaak de leukste dingen om te vertellen en om te horen. Mijn tip? Maak van al je foutjes een diamant, heb een beetje zelfspot, lach en leer!

Nobody is perfect!

Als je ouder wordt krijg je rimpels en ik vind dat een mens juist mooier maken. Maar daar is niet iedereen het mee eens natuurlijk! Het geeft iemand karakter, uitstraling en expressie. Is het echt angst om jezelf te zijn en angst om ouder te worden? Waar ben je bang voor? Wat is het voor een angst?

‘Wie ben ik?’, vroeg Marc-Marie Huijbrechts zich af nadat hij na 10 jaar zijn toupet af deed. Hij was even de weg kwijt. Hij haalde een stukje masker af en liet een stuk ongepolijst ik zien. Naderhand kon hij zich niet meer voorstellen dat hij ‘die hamster’ 10 jaar op zijn hoofd had gehad. Die ‘hamster’ stond voor zo veel angst! Bang om te fietsen, bang om te reizen want wat als hij afwaaide?

Mijn vraag aan jou is: Hoe echt ben jij?