Onlangs las ik in de krant dat jongeren tussen de 13 en 18 jaar social media stress blijken te hebben. Ook de term FOMO kwam ter sprake. Ik had er werkelijk nog nooit van gehoord, maar het betekent ‘Fear of Missing Out’. De pubers zijn bang om buitengesloten te worden of niet op de hoogte te zijn. Vreselijk dat zulke jonge mensen al met zoveel stress te maken hebben, want laten we hier alsjeblieft niet lacherig over doen! Het is een serieus probleem!

In een ander krantenartikel las ik dat vrouwen halverwege de 30 de meeste stress hebben. De zorg voor het gezin, werk en de veranderingen in het dagelijkse leven, social media en de financiële situatie kunnen een bron van stress zijn.

Mannen hebben vaker werkstress en ervaren ook stress omdat gezinnen nog steeds veelal afhankelijk zijn van het inkomen van de mannen. Zij moeten financieel zorgen voor het gezin. Natuurlijk doen ze dit steeds vaker niet alleen maar dat betekent niet dat zij die verantwoordelijkheid ook minder voelen.

Kortom, het is tijd dat we ons leven versimpelen! Hoe simpeler en overzichtelijker je je leven maakt, des te gelukkiger word je. Geluk zit niet in de dingen om je heen, alles wat je nodig hebt om gelukkig te zijn zit in jezelf.

Mijn 10 tips om te versimpelen:

  • Plan mobiel/internet-vrije tijd is. Maak ’s ochtends een plan. Als je bijvoorbeeld op vakantie bent check dan alleen of je belangrijke oproepen gemist hebt maar laat alle social media voor wat het is.
  • Zorg voor een mobiel-vrije eettafel. Tijdens het ontbijt/lunch/diner eet je met elkaar en niet met je telefoon.
  • Er staan miljoenen filmpjes op youtube en veel ervan zijn indrukwekkend, aandoenlijk, interessant en/of grappig maar wordt je leven echt rijker door alle filmpjes gezien te hebben of kost het alleen maar tijd?
  • Zet een wekkertje of je timer van je telefoon. Maak met jezelf een tijdafspraak over hoelang je op het internet gaat. Veel mensen willen even iets opzoeken en belanden via via weer op iets anders en ineens zijn er twee uren voorbij.
  • Zeg eens ‘nee’ tegen afspraken. Zeg eens een afspraak af. Het kost je een telefoontje of een berichtje, misschien is de andere partij wel heel blij met je afzegging. Als je je dag volplant met allemaal afspraken, plan dan ook genoeg tijd tussen de afspraken in om even tot jezelf te komen. Je creëert ruimte en lucht.
  • Zoek iedere dag een momentje om even naar buiten te gaan en kijk eens om je heen. Maak een lekkere wandeling of eet je broodje eens buiten op. Laat je telefoon even op het werk of thuis.
  • Open een mail alleen als je het ook meteen kan afhandelen. Zorg dat je bezig bent met 1 ding te gelijk, geloof me het werkt sneller en relaxter!
  • Voed je kinderen op zonder geobsedeerd te zijn met je telefoon. Leg hem eens een dagje weg en wees eens 100% aanwezig voor je kinderen.
  • Maak keuzes. Twitter, Facebook, Pinterest, instagram etc. Moet je echt overal actief op zijn? Stop er eens met 1.
  • Kijk eens met je ogen naar dingen in plaats van door een scherm. Ouders filmen graag de mijlpalen van hun kinderen maar kijken op het moment naar een scherm in plaats van naar hun kind. Hetzelfde geld voor mensen tijdens een concert.. geniet eens van de muziek zonder een lamme hand. In het echt is het leven zoveel mooier.

Lees ook eens:

http://walrabenstein.nl/meditatie-minder-stress-en-meer-bewustzijn/